Παλαιότερα που οι συνδέσεις ήταν πιο αργές, οι χρήστες δε μπορούσαν να φορτώσουν μεγάλα sites και εικόνες. Το standard μέγεθος μιας σελίδας ήταν 100kb! Το internet όμως από τότε έχει αλλάξει ριζικά, επιτρέποντας μας να έχουμε “πολύ βαριά” sites λόγω των γρήγορων συνδέσεων. Υπάρχει ο μύθος πως το bandwidth είναι απεριόριστο(δεν είναι) και δωρεάν(όχι στην περίπτωση των κινητών), που ακόμη και να ίσχυε δεν θα σήμαινε πως είναι και γρήγορο. Όσο ελαφρύτερο είναι το site σου, τόσο πιο γρήγορα θα φορτώνει, αφήνοντας τους επισκέπτες σου ικανοποιημένους και πολύ πιθανώς να αγοράσουν από εσένα. Μήπως ήρθε η ώρα λοιπόν να κάνεις λίγη “δίαιτα” στο site σου; Τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις ένα λιτό, λειτουργικό και κερδοφόρο site.
1. Αφαίρεσε τις περιττές διαφημίσεις
Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που αντιμετωπίζουν τα sites είναι η αφθονία των διαφημίσεων. Οι υπερβολικές διαφημίσεις κάνουν το site σου πιο αργό, δημιουργώντας δυσαρέσκεια στους επισκέπτες σου. Αφαιρώντας τες λοιπόν η Google σε τοποθετεί σε καλύτερη θέση και μειώνει το ποσοστό εγκατάλειψης.
2. Βελτιστοποίησε τις εικόνες σου
Συχνά δεν υπολογίζουμε το πόσο σημαντικές είναι οι εικόνες στο site μας. Το μέγεθος τους και η καθαρότητα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Η αλλαγή μεγέθους, το format και η συμπίεση λοιπόν είναι απαραίτητες ενέργειες πριν ανέβουν, από κάποιον ειδικό συνεργάτη.
3. Χρησιμοποίησε την προσωρινή αποθήκευση & τη συμπίεση
Η έλλειψη σωστού caching και compression είναι ένας από τους λόγους που το site σου είναι αργό. Με το εργαλείο της Google, το Google Page Speed Insights μπορείς να πάρεις μια ιδέα για το πόσο καλά το site σου αποθηκεύει και συμπιέζει τις σελίδες σου. Εάν το score σου είναι κάτω από 80% τότε σημαίνει πως είναι αρκετά αργό.
4. Έλεγξε τη φιλοξενία σου
Συχνά ένα site έχει δυσκολία στο να παρουσιάσει το περιεχόμενο του γρήγορα, λόγω των servers που φιλοξενούν πολλά sites. Θα πρέπει λοιπόν να ελεγχθεί πόσο γρήγορα μπορεί να ανακτηθεί από τον server το DNS και ποιό είναι το Time To First Byte(πότε κατεβαίνει το πρώτο pixel του site σου). Αυτό πρέπει να είναι κάτω από 80ms. Ξέρωντας αυτά, πολύ γρήγορα μπορείς να ανακαλύψεις θέματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ο server σου.
5. Βελτιστοποίησε τον κώδικα σου
Eάν όλα ήταν ιδανικά δεν θα υπήρχαν deadlines και οι εφαρμογές θα γραφόντουσαν σύμφωνα με τις καλύτερες προδιαγραφές. Δυστυχώς όμως στον πραγματικό κόσμο που όλοι τρέχουμε να προλάβουμε προθεσμίες, αυτό δεν είναι εφικτό. Ας πούμε πως έχεις μια εφαρμογή, που ενώ δουλεύει άψογα όσον αφορά τη χρηστικότητα, πολλές φορές “πάει μέσω Λαμίας”. Αυτό το φαινόμενο λέγεται technical debt (τεχνικό χρέος) και μάλιστα είναι υπολογίσιμο. Όταν λοιπόν μιλάμε για performance, πρέπει να “ξεχρεώσουμε” το technical debt που δημιουργήθηκε κατά την ανάπτυξη της εφαρμογής. Εδώ, θα βρεις περισσότερες πληροφορίες.
Όπως καταλαβαίνεις οι λύσεις για να γίνει το site σου αρκετά ελαφρύτερο είναι πολλές και η καταρτισμένη ομάδα της Entropia μπορεί να σου τις προσφέρει. Έλα να συζητήσουμε για το δικό σου site και να προβούμε στις καταλληλότερες ενέργειες έτσι ώστε να γίνει άκρως λειτουργικό.