Πόσο σύγχρονη είναι η ιστοσελίδα σας;

Πόσο σύγχρονη είναι η ιστοσελίδα σας;

18/08/2023
Scroll down icon
Πόσο σύγχρονη είναι η ιστοσελίδα σας;

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, δημιουργεί και νέες τάσεις στο σχεδιασμό των ιστότοπων. Σχεδιαστικά εξαρτήματα και χαρακτηριστικά που κάποτε θεωρούνταν προχωρημένα, σήμερα μπορεί να έχουν υπερχρησιμοποιηθεί και να θεωρούνται τετριμμένα. Πόσο ενδιαφέρουσα βρίσκουν την ιστοσελίδα σας οι επισκέπτες; Mήπως χάνετε πωλήσεις ή επισκέπτες λόγω του ότι κάποια εργαλεία πλοήγησης ή ο σχεδιασμός δεν ανταποκρίνονται στα σύγχρονα πρότυπα;

Ευτυχώς, υπάρχει η entropia, μια απόλυτα ενημερωμένη digital εταιρία, διακεκριμένη για τον σχεδιασμό και την κατασκευή σύγχρονων, αλλά και φιλικών προς το χρήστη ιστοσελίδων, που έχουν εξαιρετική απόδοση και εντυπωσιακή αισθητική.

Θέλετε να αναβαθμίσετε, ανασχεδιάσετε την υπάρχουσα ιστοσελίδα σας ή να φτιάξετε μια καινούρια; Έχουμε τις τελευταίες τάσεις της ψηφιακής τεχνολογίας, τα πρότυπα και τις προβλέψεις για το 2023 και 2024!

1. Εντυπωσιακό Scrolling

Μια εντυπωσιακή λειτουργία μπορεί να κάνει το site σας μοναδική εμπειρία πλοήγησης! Πρόκειται για ένα δυναμικό εφέ, το οποίο χρησιμοποιείται στα σημεία όπου υπάρχουν εικόνες και βίντεο ή γραφικά πλήρους πλάτους. Καθώς οι χρήστες κάνουν κύλιση, η κίνηση κύλισης δημιουργεί μια τρισδιάστατη ψευδαίσθηση, κάνοντας το περιεχόμενο πιο ελκυστικό.

2. Χρόνος φόρτωσης σελίδας

Ένα από τα πιο κρίσιμα πρότυπα σχεδίασης ιστοσελίδων περιστρέφεται γύρω από αστραπιαίους χρόνους φόρτωσης. Οι γρήγορες ταχύτητες φόρτωσης είναι ζωτικής σημασίας για την εμπειρία χρήστη (UX), αλλά και για τη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO) και εδώ και χρόνια και συνεχίζουν να αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για ιστότοπους υψηλής κατάταξης και υψηλής μετατροπής.

Η έρευνα δείχνει ότι περισσότεροι από τους μισούς χρήστες του Διαδικτύου αναμένουν ότι οι ιστότοποι θα φορτώνουν γρήγορα, μέσα σε δύο δευτερόλεπτα από το κλικ σε έναν σύνδεσμο. Εάν ο ιστότοπός σας χρειάζεται περισσότερο από τρία δευτερόλεπτα για να φορτώσει, οι επισκέπτες είναι πιθανό να τον εγκαταλείψουν και πιθανότατα να μην επιστρέψουν ποτέ. Η απόδοση του ιστότοπου επηρεάζει άμεσα τα έσοδα μιας εταιρείας. Για παράδειγμα, το Pinterest κατάφερε να μειώσει τους χρόνους αναμονής κατά 40%, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 15% η επισκεψιμότητα των μηχανών αναζήτησης και οι εγγραφές χρηστών.

3. Δυναμικοί & δημιουργικοί κέρσορες

Ένας δημιουργικός τρόπος για να βελτιώσετε την εμπειρία των χρηστών στον ιστότοπό σας είναι να προσαρμόσετε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τα κείμενα και τις εικόνες της σελίδας σας με τον κέρσορά τους! Αυτή η τάση σχεδιασμού ιστοσελίδων του 2023 έχει γοητεύσει τους χρήστες: αλλάζοντας το σχήμα του κέρσορα ή με την εισαγωγή κινούμενων εικόνων που ενεργοποιούνται από τον κέρσορα, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την ενασχόληση με διάφορες συμπεριφορές κύλισης ή ενέργειες με κλικ.

4. Έξυπνες τεχνικές φόρτωσης

Ένας μεγάλος αριθμός ιστοτόπων σήμερα είναι φορτωμένος με αρκετά στοιχεία και εξωτερικές ενσωματώσεις, με αποτέλεσμα πιο αργούς χρόνους φόρτωσης. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες μέθοδοι για τη δημιουργία εξυπνότερων ιστοσελίδων που φορτώνουν μόνο το απαραίτητο περιεχόμενο για τον χρήστη. Τεχνικές όπως η αργή φόρτωση και η άπειρη κύλιση μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να βελτιώσουν τη συνολική εμπειρία χρήστη. Το Lazy loading, για παράδειγμα, διασφαλίζει ότι τα προγράμματα περιήγησης ιστού όπως το Google Chrome, το Safari και ο Firefox πραγματοποιούν λήψη μόνο του ορατού περιεχομένου στην οθόνη, εξοικονομώντας πόρους διακομιστή και μειώνοντας τους χρόνους φόρτωσης.

5. Chatbots

Τα chatbots είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό που είναι δημοφιλές εδώ και μερικά χρόνια και θα συνεχίσει να είναι σχετικό και την ερχόμενη χρονιά. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται, αναμένουμε να δούμε τα chatbot να γίνονται ο κανόνας για απλά αιτήματα εξυπηρέτησης πελατών και «προσωπικές αγορές.»

Για παράδειγμα, εάν ένας πελάτης επισκεφτεί τον ιστότοπό σας αναζητώντας τηλεφωνική υποστήριξη και το chatbot γνωρίζει ότι έχει διαθέσιμη δωρεάν αναβάθμιση τηλεφώνου. Το chatbot μπορεί να τους ενημερώσει για την αναβάθμιση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια θετική εμπειρία για τον πελάτη και να εξοικονομήσει την επιχείρηση από το κόστος υποστήριξης πελατών που σχετίζεται με τη συνομιλία με υπάλληλο.

6. Λευκός χώρος

Η χρήση του λευκού διαστήματος έχει να κάνει με το να δίνεις στο περιεχόμενο χώρο για να αναπνεύσει, αντί να προσπαθείς να στριμώξεις τις περισσότερες πληροφορίες στην οθόνη. Η εμπειρία είναι πιο χαλαρωτική για τους επισκέπτες του ιστότοπού σας, το περιεχόμενο αναδεικνύεται καλύτερα και η αναγνωσιμότητα βελτιώνεται.

Το λευκό διάστημα είναι απλώς ο όρος για την απόσταση που δίνουμε μεταξύ των στοιχείων. Δεν χρειάζεται να είναι λευκό, αρκεί η περιοχή να είναι άδεια. Αυτός είναι ο λόγος που είναι επίσης γνωστός ως “αρνητικός χώρος”.

7. Μινιμαλισμός

Δεν θέλουν όλοι έναν φανταχτερό ιστότοπο γεμάτο με έντονα χρώματα και εντυπωσιακά κινούμενα σχέδια. Γι’ αυτό ο μινιμαλισμός είναι μία από τις κορυφαίες τάσεις στο σχεδιασμό ιστοσελίδων για το 2023. Τα μινιμαλιστικά σχέδια χρησιμοποιούν περιορισμένες χρωματικές παλέτες και μόνο όσα στοιχεία σχεδίασης είναι απαραίτητα για να κατανοήσει ο επισκέπτης το νόημα. Αν και η υιοθέτηση μιας μινιμαλιστικής αισθητικής προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στη συνολική ισορροπία κάθε σχεδίου, καθώς ένας μεγάλος όγκος λευκού χώρου καθιστά προφανές όταν κάτι είναι λίγο παράταιρο.

Ο ιστότοπος TED, διάσημος για τη δημοσίευση βίντεο με ομιλίες TED που παραδίδονται σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιεί επίσης μινιμαλιστικό σχεδιασμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μειλίχιο και βαρετό, όμως. Τα στιγμιότυπα οθόνης στο επάνω μέρος της σελίδας δείχνουν τους παρουσιαστές να φορούν έντονα χρώματα ή να επιδεικνύουν πολύχρωμες διαφάνειες παρουσίασης, κάνοντας την αρχική σελίδα οπτικά ελκυστική χωρίς τη χρήση πολλών σχεδιαστικών στοιχείων.

8. MobileFriendly σχεδιασμός

Ο φιλικός σχεδιασμός προς τα κινητά δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά είναι πιο σημαντικό από ποτέ, καθιστώντας το μια από τις κορυφαίες τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων του 2023. Καθώς η χρήση κινητού τηλεφώνου συμπεριλαμβάνει πια κρατήσεις ξενοδοχείων και εστιατορίων, προβολές μενού και χειρισμό άπειρων εργασιών, εξυπακούεται πως εάν ο ιστότοπος μιας εταιρείας δε λειτουργεί καλά σε κινητές συσκευές, οι επισκέπτες θα μεταφέρουν το ενδιαφέρον τους αλλού.

Ένας φιλικός ιστότοπος θα πρέπει να προσαρμόζεται σε διαφορετικές συσκευές, από μικροσκοπικά smartphone έως tablet με οθόνες 12 ιντσών, για να προσφέρει σε κάθε χρήστη μια θετική εμπειρία. Πρέπει επίσης να σκεφτείτε το μέγεθος των κουμπιών στα σχέδιά σας, καθώς πολλοί άνθρωποι χειρίζονται τα smartphone τους με τους αντίχειρές αντί με τους δείκτες τους.

Eπικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερα
www.entropia.gr