Είναι γρήγορη η ιστοσελίδα μου;

Είναι γρήγορη η ιστοσελίδα μου;

03/05/2024
Scroll down icon
Είναι γρήγορη η ιστοσελίδα μου;

Σε κάθε ιστοσελίδα η ταχύτητα είναι πλέον ένα απαραίτητο συστατικό. Οι χρήστες έχουν συνηθίσει οι ιστότοποι που επισκέπτονται να φορτώνουν εντός λίγων δευτερολέπτων και αν αυτό δε συμβεί, πιθανώς να εγκαταλείψουν εντελώς την προσπάθεια. Επιπλέον, οι μηχανές αναζήτησης, όπως η google, ρίχνουν στην κατάταξη τα website που φορτώνουν αργά, μειώνοντας έτσι τις επισκέψεις εξ αρχής.

Είναι, όμως, γρήγορο ή αργό το site σου; Πώς μπορείς να μετρήσεις την ταχύτητά του;

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, αφού η αίσθηση του καθενός μπορεί να διαφέρει και δεν είναι αντικειμενική. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι εργαλεία που θα κάνουν σωστές μετρήσεις και θα μπορέσουν να δώσουν επαρκή δεδομένα.

Παρακάτω παρουσιάζουμε τέσσερα δωρεάν εργαλεία που μπορούν να σου δώσουν γρήγορες μετρήσεις και να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τις επιδόσεις της ιστοσελίδας σου. Η χρήση όλων τους είναι απλή: αρκεί να συμπληρώσεις τη διεύθυνση του site σου και να πατήσεις το κουμπί εκκίνησης του ελέγχου.

1. Google PageSpeed Insights

Η προσωπική μας επιλογή, αυτή η υπηρεσία της google εκτελεί αναλυτικές μετρήσεις του ιστότοπου κατά τη στιγμή παραγγελίας του ελέγχου, αλλά εμφανίζει και δεδομένα πραγματικών χρηστών (όπου υπάρχει επαρκής αριθμός επισκέψεων). Εκτός από τη βαθμολογία του website παρέχει και μια ενδελεχή περιγραφή των σημείων που χρήζουν βελτίωσης με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από έναν άπειρο διαχειριστή του ιστότοπου όσο κι από έναν developer.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δίνεται ξεχωριστή βαθμολογία αλλά και προτάσεις για κινητά και για desktop. Έτσι μπορείς να δεις πώς συμπεριφέρεται και να βελτιώσεις το website σου σε όλα τα είδη συσκευών.

2. GTMetrix

Μια αρκετά δημοφιλής υπηρεσία, η GTMetrix δίνει τη δυνατότητα επιλογής της χώρας και του browser με βάση τα οποία θα γίνει ο έλεγχος (περισσότερες επιλογές προσφέρονται στην pro έκδοση). Αυτό είναι σημαντικό, επειδή η ταχύτητα του ιστότοπου μπορεί να κυμαίνεται ανάλογα με τη γεωγραφική θέση και τον browser.

Από την ανάλυση της ιστοσελίδας προκύπτει μια συνολική βαθμολογία και μετρήσεις απόδοσης ενώ ταυτόχρονα προτείνονται βελτιώσεις. Παρέχονται οδηγίες υλοποίησης για κάθε μία από αυτές.

3. WebPageTest

Οι επιλογές για τον έλεγχο (τοποθεσία, browser κ.ά.) είναι οι περισσότερες σε σχέση με τις άλλες υπηρεσίες που αναφέραμε νωρίτερα, συνεπώς με κατάλληλη χρήση του εργαλείου μπορούν να προκύψουν σημαντικά στοιχεία που να οδηγήσουν σε κατάλληλες αποφάσεις για τη βελτιστοποίηση της ταχύτητας του website.

Εντοπίζονται τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση σε τρεις άξονες: ταχύτητα, χρήση και ανθεκτικότητα.

4. Pingdom

Κι εδώ δίνεται επιλογή της τοποθεσίας διεξαγωγής του test, κάνοντας τον έλεγχο πιο αξιόπιστο.

Διακρίνεται για τις μετρήσεις που επικεντρώνονται στον χρήστη, τις δυναμικές παρουσιάσεις και γενικά για το πλήθος των στοιχείων που παρέχει. Αντίθετα οι προτάσεις βελτίωσης είναι συνοπτικές.

 

Εσύ έχεις ελέγξει την ταχύτητα του site σου; Αν τα αποτελέσματα δε σε ικανοποιούν, η Entropia είναι εδώ για να σε βοηθήσει να το κάνεις να πάει σφαίρα! Επικοινώνησε μαζί μας για να σου προτείνουμε λύσεις και να αυξήσουμε τις επισκέψεις στην ιστοσελίδα σου.